АСУ ділянки приготування напівфабрикату для начинки цукерок "Склянка молока"
Замовник: ПАТ "Вінницька цукеркова фабрика ROSHEN"
Опис ТОУ: технологічним об'єктом управління є ділянка приготування напівфабрикату для начинки цукерок "Склянка молока" на лінії "GRAND TOFFY" цукеркового відділення цеху N4 ПАТ "Вінницька цукеркова фабрика ROSHEN". До складу обладнання входять: кульові млини WA-FA, ємності рідких компонентів та ємності зберігання готового продукту, змішувач, насоси, клапани завантаження/вивантаження, нагрівачі для підтримки необхідної температури продукту в змішувачі та кульових млинах.
Призначення системи: оперативний контроль, управління та протиаварійний захист обладнання у складі ділянки приготування напівфабрикату для цукерок з метою підвищення продуктивності лінії та покращення якості готового продукту.
Обсяг робіт: польовий проект, центральна частина, шеф-монтаж та пуско-налагоджувальні роботи
Рік впровадження: 2013
Основні функції:
- контроль основних параметрів технологічного процесу в т.ч.: контроль рівнів у ємностях зберігання та млинах WA-FA1… WA-FA3, контроль температури продукту та води контуру обігріву, контроль струму головного приводу WA-FA1… WA-FA3 та ін.; сигналізація аварійних рівнів у млинах та видаткових ємностях;
- контроль стану технологічного обладнання, визначення та фіксація причин аварійного зупинення механізмів;
- автоматичне управління процесом приготування продукції згідно із заданим оператором рецептом та циклограмою роботи обладнання в т.ч.: управління операціями дозування компонентів, їх перемішування у змішувачі, вивантаження та перемішування у WA-FA;
- автоматичне підтримання необхідної температури продукту різних стадіях його приготування;
- завдання послідовності використання WA-FA при вивантаженні замісів із змішувача та ємностей для зберігання готового продукту при вивантаженні перемішаного виробу з WA-FA
- дистанційний контроль та керування окремими технологічними механізмами в ручному режимі з кнопок у спливаючих вікнах стану механізмів;
- відображення ходу технологічного процесу стану обладнання на екрані операторської панелі в зручному для сприйняття оператором вигляді;
- ведення бази рецептур, робота з рецептами (створення, вибір та налаштування рецептури на приготування продукту);
- перегляд та редагування настроювальних параметрів системи та трендів основних технологічних параметрів;
- формування, відображення та накопичення архіву аварійних та попереджувальних технологічних повідомлень для аналізу дій оператора та ходу роботи обладнання;
- автоматичний облік витрати компонентів та виробленої продукції; формування звітів за виконаними замовленнями з можливістю їх збереження.
Програмно-апаратна база:
- пристрої плавного запуску SIRIUS фірми Siemens;
- частотні перетворювачі серії PM240 фірми Siemens;
- вагові модулі SIWAREX U фірми Siemens;
- ПЛК Siemens серії S7-300 (CPU315-2PN/DP);
- панель оператора Siemens MP377;
- система візуалізації:WinCC Flexible;
- комунікації: Profibus-DP, Industrial Ethernet
Особливості системи:
- можливість коригування поточного рецепту в ході виконання замовлення для оперативного внесення змін до рецептурних уставок компонентів та часу перемішування;
- реалізація алгоритму компенсації похибок дозування попередніх завантажень, що дозволяє підвищити точність дозування загалом;
- покроковий контроль процесу виконання замовлення в автоматичному режимі з можливістю примусової зупинки оператором (пауза дозування/вивантаження);
- гнучка система інженерних налаштувань дозволяє оптимально підлаштовувати основні параметри роботи системи та вагодозуючого обладнання.
Основні характеристики системи:
|
0,1-0,5
1
3-10
понад 30
более 150
1
2
2
|
Ефективність застосування:
- покращення якості готового продукту та скорочення витрати компонентів за рахунок підвищення точності дозування;
- скорочення простоїв обладнання та часу виконання замовлення в цілому;
- підвищення рівня безпеки за рахунок запобігання помилковим діям персоналу, і оперативного усунення аварій у разі їх виникнення;
- покращення умов роботи технологічного та обслуговуючого персоналу за рахунок централізації функцій контролю, управління, діагностики;
- забезпечення керівників та спеціалістів виробничою інформацією шляхом формування звітної інформації.
Фотоматеріали: